Begroting 2018

menu

Ontwikkeling van de kengetallen

Op basis van de kengetallen uit de begroting 2018 en de meerjarenraming, zien we de volgende ontwikkelingen in de komende jaren:

  1. De netto schuldquotes mét en zonder correctie voor doorgeleende gelden dalen naar verwachting de komende jaren. De gemeente lost af op de door haar afgesloten geldleningen. Ook op de verstrekte geldleningen, voornamelijk hypotheken aan (voormalige) gemeenteambtenaren wordt de komende jaren afgelost. Ten opzichte van 2015 stijgt de netto schuldquote, omdat de gemeente geld aantrekt voor de uitvoering van investeringsprojecten, zoals het nieuwe zwembad, Nieuwe Nobelaer en rioleringsprojecten.
  1. De solvabiliteitsratio blijft de komende jaren stabiel rond de 25%. Met name als gevolg van de aflossingen op de leningenportefeuille. Ten opzichte van 2015 en 2016 is de ratio wel gedaald. De afname van de solvabiliteit komt door de omzetting van de egalisatiereserves voor riolering en afval in voorzieningen.
  2. Ook het kengetal grondexploitatie ontwikkelt zich in de komende jaren in positieve zin. Als gevolg van de grondverkopen daalt de boekwaarde op de bouwgronden in exploitatie.
  3. Op het moment dat tegenover structurele lasten incidentele baten staan, ontstaat er op enig moment een probleem in de begroting. Het kengetal structurele exploitatieruimte laat zien of dit het geval is. Een positief percentage betekent dat de structurele baten toereikend zijn om de structurele lasten te dekken. Een negatief percentage betekent dat structurele lasten deels uit incidentele baten worden gedekt. Voor 2018 is het kengetal berekend op -1% (categorie C), maar in de volgende begrotingsjaren stijgt het kengetal naar 1%. Met andere woorden dan ontstaat er structurele ruimte in de exploitatiebegroting. Een positieve ontwikkeling.
  1. Voor de lokale lasten is het kengetal belastingcapaciteit voorgeschreven. Het laat zien hoe de belastingdruk in Etten-Leur zich verhoudt ten opzichte van het landelijk gemiddelde van het vorig jaar. Het gaat hier dan om de onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing en afvalstoffenheffing. De achtergrond van dit kengetal is dat wanneer er laag wordt gescoord ten opzichte van het gemiddelde er ruimte is om de lokale lasten te verhogen om eventuele financiële tegenvallers op te vangen of nieuw beleid te realiseren. Het streven van Etten-Leur om bij de 5 goedkoopste gemeenten van West-Brabant te behoren zien we ook terug in dit kengetal. In 2018 zit Etten‑Leur op 91% ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 2017. Dit komt voornamelijk door de verlaging van de tarieven voor rioolheffing en afvalstoffenheffing. In de jaren daarna loopt het kengetal op naar 97%. Dit komt omdat de belastingdruk in Etten-Leur in de komende jaren ook wordt afgezet ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 2017. Het laat nu wel zien of de lasten wel of niet toenemen in de toekomst en als gevolg daarvan de tarieven.